Vad ska jag göra om jag får punktering? Kan jag köra med punktering?

Behöver du akut bilbärgning eller hjälp på vägen?

Kör omedelbart in till vägkanten och uppmärksamma övrig trafik att du står där och ring efter en bärgare som kan hjälpa dig att byta det punkterade däcket om du inte klarar att göra det själv på ett säkert sätt.

Du kan alltid ringa oss för bilbärgning i hela Stockholm och få hjälp inom en timme att byta däcket på plats eller hjälp med bärgning till en lämpligare plats om du är i Stockholm eller de norra förorterna.

Det är viktigt att du inte kör längre än absolut nödvändigt med ett däck som är punkterat eller har tappat lufttrycket. Om du kör med ett skadat däck kan du förvärra skadan och även skada fälgen, bromsen, hjulinställningar och hjulfästen.

Det blir då en mycket dyrare historia än bara ett nytt däck vilket kan kosta ett par tusen kronor. Självklart ska du köra tills du är på en säker plats där övriga trafikanter ser dig i god tid och även kan ta sig förbi din bil på ett säkert sätt, säkerheten är viktigare än ett skadat hjul.

Vad du bör göra när du får punktering

Det absolut viktigaste när du har fått punka på ett eller flera av bilens däck är att stanna bilen så snabbt du kan på ett säkert sätt. Ta sedan fram din varningstriangel och gå tillbaka ett tiotal meter och placera den i vägrenen så att övriga bilister vet att du står längre fram.

Ring till oss på Janssons bilbärgning så gör vi vårt bästa att vara på plats hos dig inom en timme med all den utrustning som du behöver.

Steg för steg när du fått punktering

  1. Sätt på varningsblinkers och stanna så snart det är säkert
  2. Placera ut varningstriangel på ett lämpligt avstånd bakom bilen
  3. Ring Janssons Bilbärgning som opererar i området, är du i norra Stor Stockholm på 08-121 441 81
  4. Sitt inte kvar i bilen om du står i vägrenen utan gå då till en säkrare plats en bit från vägen
  5. Inom en timme är bärgaren på plats och kan hjälpa dig att byta hjul eller bärga bilen
  6. Ta bort varningstriangeln
  7. Fortsätt din bilresa som planerat.

Vem du bör ringa när du får punktering

För att du snabbt ska få hjälp är det viktigt att du kontaktar en bärgare som opererar i det område du befinner dig i. Om du är i centrala Stockholm eller i de norra förorterna kan vi på Janssons Bilbärgning gör vi vårt bästa att vara på plats inom en timme och oftast mycket snabbare än så.

På plats kan vi hjälpa dig att byta det hjul som har fått punktering eller bärga din bil till en verkstad där de kan hjälpa dig, oftast är vår hjälp billigare än om du kontaktar din bils försäkringsbolag,  

Hur undviker man att få punktering på bildäck?

Genom att ha fräscha däck med bra mönster, kontrollera lufttrycket så att det är rätt och att däcken inte är för gamla kan du minska risken att få punka. Det går inte helt att undvika att få punktering om du inte satsar på helgjutna däck, men det är inte ekonomiskt försvarbart då de är både dyra och får bilen att dra mer bränsle. 

Kontrollera att det inte finns några sprickor i gummit och att slitytan är jämnt sliten så att du ser lika djupt mönster över hela den yta som ligger an mot vägbanan. Kontrollera att däcken inte är för gamla, har de passerat 5 år är det extra viktigt att vara extra noggrann vid kontrollen och är de över 10 år gamla ska de kasseras oavsett hur fräscha de ser ut.

Däckens ålder stämplas på däcksidorna, den består av fyra siffror. De första två är vecka och de sista två tillverkningsår. 1213 är alltså vecka 12 2013 och bör lämnas in till återvinning, 1419 är tillverkade v.14 2019 och kan gott användas ett par år till om de ser fräscha ut.

Vanliga frågor om punkteringar

Vad kostar det att laga en punktering på bil?

Det kostar 1200kr att laga en punktering på bilen. Vi har alltid fast pris på våra tjänster, så du vet vad det kommer att kosta innan vi kommer. Hur mycket det kommer att kosta att laga just din punktering beror på om det kan göras på plats eller om du behöver bärgning. Våra fasta priser för bärgning inom Storstockholm är 1200kr.

Hur långt kan man köra med punktering?

Fysisk går det att köra en bit det ett punkterat däck, men det kommer att göra skadan ännu större och kostnaderna högre. Det bästa är att stanna omedelbart, och absolut senast där det är säkert för att undvika skador på fälg och hjulupphängning. Om du stannar snabbt nog kan du klara dig med att laga hålet som orsakat punkteringen eller byta ut däcket vilket är mycket billigare än att byta hela hjulet inklusive fälg.

Vad gäller vid punktering av dubbdäck?

Om du har fått punktering på ett vinterdäck med eller utan dubbar gäller det som vanligt att du stannar så snart som möjligt för att inte få skador på fälgen. Om du har ett reservdäck att byta till är dessa alltid utan dubbar, så det är viktigt att du kör väldigt försiktigt och kortaste vägen till en verkstad. Där kan de hjälpa dig att laga punkteringen eller byta däck innan du kör vidare. 

Bilbärgning i Stockholm

Vi hjälper dig att bärga bilen eller andra fordon i hela stor Stockholm