Vad gör man om bilen får slut på bränsle på motorvägen?

Behöver du akut bilbärgning eller hjälp på vägen?

När din bil plötsligt stannar på grund av brist på bränsle på motorvägen kan det vara en mycket stressig och farlig situation. Det är viktigt att agera snabbt och säkert för att minimera riskerna och få din bil tillbaka på vägen så snart som möjligt.

5 steg att följa när du stannar på motorvägen

Steg 1: Stanna säkert

När din bil visar tecken på bränslebrist, sätt på varningsblinkers och försök att föra din bil till en säker plats, helst i vägrenen eller en rastplats. Om detta inte är möjligt, lämna bilen och sök skydd på en säker plats utanför motorvägen.

Steg 2: Fastställ din position

Det är viktigt att veta din exakta position för att undvika förväxling när hjälpen är på väg. Använd din GPS eller notera namnet på motorvägen, riktningen du reser, betydande landmärken och närmaste milstolpe.

Steg 3: Ring efter hjälp

Ring en vägassistansfirma som Janssons Bilbärgning eller en vän som kan leverera bränsle till dig. Vi på Janssons Bilbärgning utför bränsleleverans och bilbärgning i Stockholm samt hjälper dig även med batteribyte.

Steg 4: Fånga uppmärksamhet

Om du inte kan ringa på grund av dålig mottagning, överväg att flagga ner en annan bil för hjälp. Se till att du står på en synlig plats, långt borta från trafiken.

Steg 5: Gå till närmaste bensinstation (Sista utväg)

Som en sista utväg, överväg att gå till närmaste bensinstation. Kom ihåg att hålla dig synlig och ta med mat, snacks och vatten om möjligt.

en bild med en tom bränslemätare för att visa ett exempel på vad man gör om bilen får slut på bränsle på motorvägen

Vägassistans vid bränslebrist

Om du inte har möjlighet att få bränsle levererat till dig av vänner och familj, kan en professionell vägassistansfirma som Janssons Bilbärgning vara till stor hjälp. Vi kan snabbt och effektivt leverera bränsle till din plats och få dig tillbaka på vägen utan onödiga förseningar.

Hur du undviker denna situation

Nedanför hittar du två bra tips för att undvika att få slut på bränsle på motorvägen och andra ställen.

1. Håll koll på bränslemätaren

För att undvika att din bil stannar på grund av brist på bränsle, se till att alltid hålla ett öga på bränslemätaren och tanka i tid.

2. Planera din resa

Planera din resa i förväg och se till att det finns tillräckligt med bensinstationer längs din rutt.

Hur märker man att man håller på att få slut på bränsle?

När din bränslemätare är tom, leta efter dessa symtom för att bekräfta att din bil faktiskt har slut på bränsle:

  • Förlust av kraft
  • Motorn hackar
  • Ryckningar
  • Bakslag (ovanligt i nyare fordon)

Sammanfattning

Genom att följa dessa steg och råd kan du minimera riskerna och olägenheterna som uppstår när din bil stannar på grund av brist på bränsle på motorvägen. Kom ihåg att alltid agera snabbt och säkert, och tveka inte att söka professionell hjälp om det behövs.

Bilbärgning i Stockholm

Vi hjälper dig att bärga bilen eller andra fordon i hela stor Stockholm