Hur länge håller ett bilbatteri och när ska man byta?

Behöver du akut bilbärgning eller hjälp på vägen?

Livslängden på ett bilbatteri är normalt ca 5-6 år, men beroende av några olika faktorer som påverkar livslängden är  dina körvanor och hur bra kvalitet batteriet har. Billigare batterier är känsligare och får ofta en kortare livslängd än de som är dyrare och många korta bilturer påverkar batteriets livslängd negativt. 

Du som bilägare kan förlänga bilbatteriets livslängd genom att köra länge sträckor så att batteriet blir fulladdat och inte låta bilen stå för länge utan att köras alls. Det är för att batteriernas livslängd förkortas av att bli helt urladdade för mycket och vid korta bilturer hinner de inte laddas fullt. När bilen inte används töms de sakta på kraft och kapaciteten försämras. 

Så märker du att batteriet behöver bytas

Att bilbatteriet är dåligt märks mest när du startar bilen eftersom batteriet då belastas maximalt och du kan uppfatta att det börjar bli dags att byta ut det. Ofta är det på vintern när det är kallt som du märker att bilbatteriet börjar ta slut, det är för att de tappar kraft när de är kalla, så ett batteri som börjar bli slitet har det svårare att starta bilen. 

Du kan höra att startmotorn går långsammare än vanligt och det kan ta lite längre tid innan motorn startar och du vet då att batteriet har börjat bli dåligt. Om du vet med dig att bilen har stått en längre period eller om du bara har kört kortare turer kan det räcka att du laddar upp batteriet genom en batteriladdare eller köra en längre sträcka. 

Hur vet jag om bilbatteriet är dåligt?

Det finns mätare för att kontrollera batteriets hälsa som du kan använda om du är osäker på om det är dags att byta ut det eller om det räcker att ladda det. Ibland är det svårt att avgöra om det är batteriets kapacitet som börjar bli dåligt eller om det räcker att ladda upp det fullt med hjälp av en laddare.

Att tänka på när du ska byta batteri

Om du behöver byta bilbatteri är något som du kan göra själv, det är oftast bara ett par muttrar som ska lossas och två kablar som ska kopplas loss från polerna och sedan tillbaka igen. Kom ihåg att ta ut nycklarna ut bilen innan du kopplar loss batteriet, den kan nämligen låsa alla dörrar som en säkerhetsåtgärd.

Kontrollera att det nya batteriets mått passar innan du köper ett nytt och betala gärna lite mer så att du får ett batteri med längre hållbarhet som håller laddningen bättre. 

Byt gärna batteriet innan det är gammalt och slut, du kan ge dig den på att bilen inte kommer starta när du behöver den som mest och står illa till. Skulle det hända att bilens batteri är helt urladdat och du är inom 30 kilometer från Sollentuna kan vi komma och byta ut batteriet mot ett nytt.

Det går snabbt och vi kommer med ett nytt batteri, så du har saken ur världen till det är dags om några år igen. du kan även ta hjälp av en annan bilist med hjälp av startkablar. 

Bilbärgning i Stockholm

Vi hjälper dig att bärga bilen eller andra fordon i hela stor Stockholm