Så här kommer du loss om du fastnar i snön

Behöver du akut bilbärgning eller hjälp på vägen?

Snöstormar och opålitliga däck kan vara en förarens värsta mardröm, speciellt när bilen fastnar i snön. Att veta hur man hanterar en sådan situation kan vara skillnaden mellan en snabb lösning och timmar av väntan. I Sverige, där vinterväglag kan vara utmanande, är det viktigt att vara väl förberedd.

Identifiera problemet

Börja med att inspektera bilen. Kontrollera att avgasröret är fritt från snö – det är viktigt både för bilens och din egen säkerhet. Använd händerna eller en spade för att gräva fram det om nödvändigt. Se sedan till att flytta bort snön från varje hjul.

Beroende på om du ska backa eller köra framåt, se till att även rensa snön mellan dina däck och den tänkta utvägen.

Fast i snön – kom loss steg för steg

  1. Röj undan synlig snö: Starta med att ta bort den snö som ligger direkt runt däcken.
  2. Koppla ur antispinnsystemet: Detta görs ofta via en knapp på instrumentpanelen.
  3. Få assistans för att gunga bilen: Be ett par personer om hjälp att vagga bilen fram och tillbaka.
  4. Starta och kör försiktigt i låg växel: Undvik att gasa kraftigt.
  5. Underlägg för drivhjulen: Om du inte kommer loss, lägg något greppande under drivhjulen, som mattor eller sand.
  6. Strö salt, sand eller kattsand för ökad friktion: Dessa kan hjälpa till att smälta is och ge bättre grepp.
  7. Använd glykol varsamt: Det kan smälta snö och is, men måste rengöras efteråt då det är giftigt för djur.
  8. Återaktivera antispinnsystemet: Gör detta när du är tillbaka på vägen.

Om du istället vill ha assistans så kan du alltid ringa till oss på Janssons Bilbärgning, vi anländer alltid inom 45 minuter för att hjälpa dig komma loss. Kika på vår sida för bilbärgning i Stockholm.

Vid ratten

När du startar bilen och kopplat ur antispinnsystemet, kör i den lägsta möjliga växeln. En jämn och försiktig gasning är viktigt – om du gasar för mycket kommer däcken bara att spinna och gräva ner sig djupare.

Om ingen av dessa metoder hjälper, kan du låta ut lite luft ur däcken för att öka friktionen – dock bör detta endast göras om du kan fylla på luft igen senare. Att köra med för lågt däcktryck kan skada däcken och är olagligt enligt svenska trafikregler.

När allt annat misslyckas

Om du inte kommer loss, är det dags att ringa oss på Janssons bilbärgning. Kom ihåg att enligt svenska lagar måste du ha en giltig vägassistansförsäkring. Och glöm inte att återaktivera antispinnsystemet när du är säkert tillbaka på vägen.

Att förbereda sig för vinterns utmaningar på vägarna är en viktig del av den svenska bilkulturen. Genom att ha rätt utrustning och kunskap, kan du hålla dig säker och undvika att bli strandsatt i kylan. Kom ihåg att vinterdäck är lagkrav i Sverige från 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag, så se till att dina däck är i gott skick innan vinterns ankomst.

Genom att följa dessa råd och förbereda dig för vinterns prövningar, kan du navigera säkert genom snön och isen som en erfaren förare.

Bilbärgning i Stockholm

Vi hjälper dig att bärga bilen eller andra fordon i hela stor Stockholm